Αντικείμενο του έργου είναι η υποστήριξη της μετάβασης στο σύστημα του πολλαπλού βιβλίου, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το σχ. έτος 2023-24.
Περιλαμβάνει δύο βασικές δράσεις:
Α. Ανάδειξη καλών πρακτικών εφαρμογής του πολλαπλού βιβλίου
Η Διεύθυνση Εκδόσεων έχει εκπονήσει σχετική μελέτη εφαρμογής του πολλαπλού βιβλίου σε άλλες χώρες. Η συγκεκριμένη δράση έχει ως αντικείμενο την επικαιροποίηση των πορισμάτων της μελέτης και έρευνες πεδίου για ειδικά θέματα (πχ. πολλαπλό βιβλίο και μαθητές με προβλήματα όρασης) με έμφαση στην αξιοποίηση νέων διδακτικών πρακτικών που θα αξιοποιούν ευρέως ψηφιακό υλικό. Στόχος είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αποδοτικά και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Β. Ανάπτυξη νέων στατιστικών μοντέλων και αλγορίθμων βελτιστοποίησης του εφοδιαστικού κύκλου του πολλαπλού βιβλίου
Για την αποδοτική εκτέλεση του εφοδιαστικού κύκλου η Διεύθυνση Εκδόσεων έχει αναπτύξει πλήθος εφαρμογών και λειτουργιών που διαχειρίζονται το πρόγραμμα και τα δεδομένα του εφοδιαστικού κύκλου. Οι εφαρμογές αυτές καταγράφουν και διαχειρίζονται δεδομένα με τα οποία λαμβάνονται επιχειρησιακές αποφάσεις, δημιουργούνται τα προγράμματα βιβλιοπαραγωγής – συσκευασίας – διανομής και ελέγχεται η πρόοδος και ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων. Τα δεδομένα που συλλέγονται και καταγράφονται αφορούν μεταξύ άλλων σε:
• Μαθητικούς πληθυσμούς οργανωμένους ανά σχολική μονάδα και τάξη/πόλη/νομό/περιφέρεια/ επικράτεια.
• Κατανομές σχολικών μονάδων.
• Τίτλους σχολικών βιβλίων και τη διασύνδεσή τους με τις Υπουργικές Αποφάσεις και το αντίστοιχο προεκτυπωτικό υλικό.
• Αποθέματα τίτλων στις κεντρικές αποθήκες και τις αποθήκες των ανά την επικράτεια καθορισμένων Κέντρων Διανομής.
• Παραγγελίες διάθεσης βιβλίων στην ιδιωτική αγορά.
Τα δεδομένα αυτά μεταβάλλονται από έτος σε έτος και δημιουργούνται χρονολογικές σειρές. Συλλέγονται από διαφορετικές βάσεις δεδομένων και συστήματα και αξιοποιούνται για τον προσδιορισμό εκτιμήσεων όγκου, τη βελτιστοποίηση των χρόνων και του κόστους και τη δημιουργία προβλέψεων όπως πλήθος αντιτύπων ανά τίτλο και σχολική μονάδα, τιράζ παραγωγής, κ.ά.
Η μετάπτωση στο καθεστώς του πολλαπλού βιβλίου δημιουργεί νέες ανάγκες και προκλήσεις, δεδομένου ότι αλλάζει η κλίμακα εφαρμογής του εφοδιαστικού κύκλου (3-4 φορές μεγαλύτερο πλήθος τίτλων, 2-3 φορές μεγαλύτερη συσκευαστική ικανότητα, κλπ).
Στόχος λοιπόν της δράσης είναι η παραγωγή νέων πιο αξιόπιστων στατιστικών μοντέλων και αλγορίθμων πρόβλεψης της ζήτησης, εξελιγμένων συστημάτων reporting και νέων αλγορίθμων βελτιστοποίησης των χρόνων παραγωγής και διανομής που θα αξιοποιούν συνδυαστική βελτιστοποίηση, πιθανοτική ανάλυση δεδομένων, τεχνικές μηχανικής μάθησης, Open Source INTelligence (OSINT) εργαλεία, κλπ. Θα ορισθούν επίσης νέες ομάδες δεδομένων που θα συλλέγονται και θα αναλύονται και θα αναπτυχθούν νέες βάσεις δεδομένων που θα τροφοδοτούν τους αλγόριθμους.
Tέλος, θα διερευνηθούν νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης με τις σχολικές μονάδες μέσω προσομοιώσεων και online surveys για τις νέες διαδικασίες επιλογής των τίτλων και διαχείρισης του μητρώου βιβλίων και γενικότερα τον βαθμό κατανόησης του νέου συστήματος.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ
Υποστήριξη μετάβασης στο σύστημα του πολλαπλού βιβλίου
οργανικη μοναδα Υλοποιησησ
Διεύθυνση Εκδόσεων
πλαισιο χρηματοδοτησησ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Συνολικός Προϋπολογισμός
175.950,00€
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Σοφοτάσιος Δημήτριος