ΨΗΦΙΑΚΑ & ΗΧΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Αντικείμενο του έργου ήταν η ψηφιοποίηση του περιεχομένου και η κατασκευή ψηφιακών μακετών για τα βιβλία της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ή αλλιώς βιβλία ΕΠΑΛ και στη συνέχεια η Δημιουργία Ψηφιακών Ηχητικών Βιβλίων για Μαθητές με Προβλήματα Όρασης
Το σύνολο των βιβλίων ΕΠΑΛ προσεγγίζει τα 700 εκ των οποίων 20 βιβλία είναι γενικής παιδείας και τα υπόλοιπα ειδικοτήτων. Από τα βιβλία αυτά ελάχιστα (πχ. τα βιβλία γενικής παιδείας) διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται δηλ. για έργο μεγάλης κλίμακας που απαιτεί ολοκληρωμένο μηχανισμό και ικανό χρόνο υλοποίησης. Εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων της Διεύθυνσης Εκδόσεων καθώς και της σχετικής απροσδιοριστίας στο κατά πόσον τα συγκεκριμένα βιβλία ειδικοτήτων θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και τα επόμενα έτη, το συνολικό έργο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις:
Α΄ ΦΑΣΗ: Στην Α’ φάση πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση και κατασκευή των ψηφιακών μακετών ενός επιλεγμένου υποσυνόλου βιβλίων, τα οποία καλύπτουν βασικές ειδικότητες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ή διανέμονται σε περισσότερες από μία ειδικότητες και παρουσιάζουν ικανό τιράζ παραγωγής κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η Α΄ Φάση έχει ως αντικείμενο:
α) Τη μετατροπή του περιεχομένου ενός βασικού υποσυνόλου βιβλίων της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ψηφιακή μορφή μέσω διαδικασιών ψηφιοποίησης, OCR και εκσυγχρονισμού του εικαστικού υλικού (φωτογραφίες, σχήματα, κλπ).
β) Την κατασκευή των ψηφιακών μακετών για το συγκεκριμένο υποσύνολο βιβλίων, την οργάνωση του ψηφιακού υλικού στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης  προεκτυπωτικού υλικού και τη διαχρονική συντήρηση του υλικού.
Β΄ ΦΑΣΗ: Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της Α΄ ΦΑΣΗΣ επεκτάθηκε, ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των βιβλίων ειδικοτήτων της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Το φυσικό αντικείμενο της Φάσης Α επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και λοιπά βιβλία ειδικοτήτων της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και τα βιβλία ειδικών κατηγοριών, όπως βιβλία Ομογενών, Προσφυγόπαιδων, κλπ, τα οποία δε διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Στη φάση αυτή πραγματοποιήθηκε επίσης η κατασκευή μακετών για τα βιβλία μαθητών με αμβλυωπία, η μετατροπή του περιεχομένου των  ψηφιακών μακετών σε μορφή .epub3 και η παραγωγή DTBs για επιλεγμένο υποσύνολο βιβλίων. Μια ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη προέκταση των ψηφιακών βιβλίων είναι τα ψηφιακά ηχητικά βιβλία (Digital Talking Books, DTBs) που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές με ειδικές ανάγκες  ανάγνωσης όπως τυφλοί μαθητές ή μαθητές με μειωμένη  όραση (αμβλυωπία). Τα DTBs νοούνται ως αυτόνομες οντότητες περιεχομένου συμβατού με διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα (epub3, daisy2, κλπ), το οποίο είναι αναγνώσιμο και αφηγήσιμο με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων ανάγνωσης.

Έναρξη
15/03/2019
Λήξη
31/12/2023

ΨΗΦΙΑΚΑ & ΗΧΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ


Κατασκευή Ψηφιακών Μακετών Σχολικών Βιβλίων Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Επικαιροποίηση Περιεχομένου Μακετών και Δημιουργία Ψηφιακών Ηχητικών Βιβλίων για Μαθητές με Προβλήματα Όρασης


οργανικη μοναδα Υλοποιησησ

Διεύθυνση Εκδόσεων

πλαισιο χρηματοδοτησησ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Συνολικός Προϋπολογισμός

2.188.167,50€

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Σοφοτάσιος Δημήτριος

Μετάβαση στο περιεχόμενο