ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (09-12-2024) – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «MOODLEMOOT GREECE 2024»

Ο κ. Μιχάλης Παρασκευάς, Αντιπρόεδρος του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, θα συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο MoodleMoot Greece 2024, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 5.00 – 7.00 μμ και θα δώσει ομιλία με τίτλο: “Η Εκπαίδευση στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και ο Ρόλος του ΙΤΥΕ “Διόφαντος” στη Διαμόρφωση του Ψηφιακού Μέλλοντος της Εκπαίδευσης“.

Στην ομιλία του ο κ. Παρασκευάς θα αναδείξει τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην Εκπαίδευση, επικεντρώνοντας στη δυνατότητά της να προσφέρει εξατομικευμένη μάθηση, να καθοδηγεί τους μαθητές και να διευκολύνει την ανάλυση εκπαιδευτικών δεδομένων. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη ηθικών πλαισίων για τη σωστή αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών, όπως η μηχανική μάθηση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η υπολογιστική όραση και η ρομποτική και θα παρουσιάσει τέσσερις δράσεις του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ΤΝ στην ελληνική εκπαίδευση:

  • Η πρώτη δράση, VOCAI, αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση για την υποστήριξη της επαγγελματικής καθοδήγησης των μαθητών. Μέσα από σταθμισμένα ερωτηματολόγια και μια ψηφιακή πλατφόρμα, θα παρέχει πληροφορίες για το μαθητικό προφίλ, διευκολύνοντας τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών και των οικογενειών τους. 
  • Η δεύτερη δράση, τα «Κέντρα Καινοτομίας στην Εκπαίδευση», αναμένεται να αποτελέσει έναν σύγχρονο χώρο μάθησης, συνδέοντας σχολεία με ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Αυτά τα κέντρα θα εγκατασταθούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και θα προσφέρουν εργαστήρια ΤΝ, IoT, STEM και Επαυξημένης Πραγματικότητας, ενισχύοντας τις δεξιότητες μαθητών και εκπαιδευτικών. 
  • Η τρίτη δράση αφορά σε έναν διαλογικό πράκτορα (chatbot) που αναπτύσσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Είναι βασισμένο στην τεχνολογία των transformers και αποσκοπεί στην αυτοματοποιημένη υποστήριξη των χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία εξυπηρέτησης και μειώνοντας το κόστος.
  • Η τέταρτη δράση αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης eTwinning για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργατικά έργα, όπως επιμόρφωση για εργαλεία ΤΝ, παροχή εξοπλισμού και καθοδήγηση για συνεργατικά έργα που συνδυάζουν ΤΝ και διδασκαλία. Μέσα από αυτά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές καλλιεργούν τις ψηφιακές δεξιότητες τους και εφαρμόζουν την ΤΝ σε πραγματικά σενάρια, συμβάλλοντας σε μια καινοτόμο και συμπεριληπτική εκπαίδευση.

Αυτές οι πρωτοβουλίες του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ αποσκοπούν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: https://moodlemoot.ellak.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου: https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot-2024/schedule/#.

Μετάβαση στο περιεχόμενο