ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ψηφιοποίηση και ανάδειξη ιστορικών ντοκουμέντων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Το έργο ψηφιοποίησης δεκάδων χιλιάδων ντοκουμέντων από το αρχειακό υλικό της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών θα παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου έργου, η διαδικασία και ο τρόπος ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την επεξεργασία και οργάνωσή του καθώς και ο τρόπος και τα μέσα προβολής του μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση 420.000 σελίδων και φωτογραφιών.Πρόκειται για λευκώματα του Ιωάννη Γενναδίου, το αρχείο Δραγούμη και τριες φωτογραφικές συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αφορά την ψηφιοποίηση όλων των φωτoγραφιών της ανασκαφής της Αρχαίας Κορίνθου (100 έτη φωτογραφίας περίπου 120.000 φωτογραφίες), των ανασκαφικών ημερολογίων της ανασκαφής της Αρχαίας Κορίνθου (πλέον των 200.000 σελίδων) αλλά και 10.000 περίπου χάρτες και σχέδια.

Το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου. Μια σειρά από τέσσερις πολυμεσικές εφαρμογές θα συμπεριλαμβάνεται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να προσεγγίσει θέματα με σημαντικό επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Η ημερίδα παρουσίασης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα απευθύνεται στην ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), με την οικονομική υποστήριξη από το Γ' ΚΠΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και διήρκεσε ένα έτος.

Στην ημερίδα με τίτλο «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα» ομιλητές θα είναι οι: Jack L.Davis, Μαρία Γεωργοπούλου, John McKesson Camp, Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan, Guy D.R.Sanders, Παντελής Πάνος, Tarek Elemam, Νίκος Γκουράρος, Γιάννης Γαροφαλάκης, Χρήστος Μανωλόπουλος.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2008 (9.00πμ - 14.30μμ), στην αίθουσα Ν. Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας και Κόκκαλη.