ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (23-04-2024)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, το Σάββατο 13/4/2024 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Ανοιχτών ΤεχνολογιώνΕΕΛΛΑΚ, η Ελληνογερμανική Αγωγή και ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης eTwinning, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, το ΠΜΣ «Ηλεκτρονική Μάθηση», Τμήμα  Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Φέροντας μαζί εμπειρογνώμονες από τους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, της παιδαγωγικής έρευνας και της σχολικής πράξης, η Ημερίδα επιχείρησε να παρουσιάσει συστηματικά τα παραπάνω ζητήματα και να δώσει χειροπιαστά παραδείγματα χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική πράξη. 

Η Ημερίδα επίσης περιελάμβανε μία σειρά από θεματικά εργαστήρια, με στόχο να αναδείξουν τις αναμενόμενες δυνατότητες που θα προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναλυτικά, η Ημερίδα ξεκίνησε με τις ομιλίες του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σ. Δουκάκη και του Προέδρου του Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» κ. Δ. Σερπάνου.

Ακολούθησε panel συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν εξέχοντες παιδαγωγοί και ερευνητές στον τομέα της εκπαίδευσης και συζήτησαν θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κ.κ.

 • Δρ. Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής στα Ψηφιακά Συστήματα στη Μάθηση και την Εκπαίδευση // Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ηλεκτρονική Μάθηση // Διευθυντής Εργαστηρίου «Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση», Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
 • Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Ελληνογερμανική Αγωγή.
 • Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης eTwinning.
 • Δρ. Γρηγόρης Μέντζας, Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
 • Δρ. Αριστείδης Βραχάτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 • Δρ. Χρήστος Τρούσσας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 • Παναγιώτης Καμπύλης, Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο εκπαιδευτικός συνεργάτης της ΕΕΛΛΑΚ και μέλος του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης του eTwinning κ. Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός.

Ακολούθησαν παράλληλα εργαστήρια με στόχο να αποσαφηνίσουν και να αναδείξουν πρακτικές αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή διδακτική πρακτική. Συγκεκριμένα,

 • Εργαστήριο με τίτλο «Discovery Space: Η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τη δυναμική αξιολόγηση των μαθητών» με εισηγητή το Δρ. Δημήτρη Κουλεντιανό, ερευνητή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
 • Εργαστήριο με τίτλο «AI4EDU Teacher Mate & Study Buddy: Πρακτικές Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για μία πιο ελκυστική και αποδοτική εκπαιδευτική διαδικασία», με εισηγητές τον κ. Γρηγόρη Μηλόπουλο, ερευνητή Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και τον Δρ. Μάριο Παπαευριπίδου, Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • Εργαστήριο με τίτλο «3Exploring AI in the classroom: Αξιοποιώντας εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στη διδακτική διαδικασία» με εισηγήτρια τη Δρ. Κατερίνα Γλέζου, PhD, M.Sc., M.Ed., Scientix Ambassador, EU CodeWeek Leading Teacher, Καθηγήτρια Πληροφορικής / Ρομποτικής / Φυσικών Επιστημών – Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις παρουσιάσεις-ομιλίες

 • «Τhe Artificial Intelligence-Aware Classroom: Παρουσίαση εκπαιδευτικών σεναρίων με τη χρήση εργαλείων ΤΝ και του ψηφιακού παιχνιδιού «Αdventure in Artificial intelligence»» με εισηγήτρια την κα. Δήμητρα Δημητρακοπούλου, M.Sc., Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής
 • «Συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση Ακριβείας: Προκλήσεις και Μελλοντικές Προοπτικές», με εισηγητή τον Δρ. Αριστείδη Βραχάτη, Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 • «Μηχανές που κατανοούν κείμενο ΙΙ: Κατευθύνσεις για την ελληνική γλώσσα και εφαρμογές στην εκπαίδευση», με εισηγήτρια τη κα Νίνα Γιαλούση, συνεργάτιδα της ΕΕΛΛΑΚ.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν 100 και πλέον εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και ερευνητές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (23-04-2024)

Οι προηγμένες τεχνολογίες και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια οικονομία και η επένδυση σε αυτές αποτελεί μονόδρομο για την Δυτική Ελλάδα, η οποία επιδεικνύει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια καθώς διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και τεχνολογίας.

Νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω οικοσύστημα έχουν εδραιωθεί και έχουν κάνει σημαντικά άλματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσα από συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες αφήνοντας ένα αξιοσημείωτο τεχνολογικό αποτύπωμα.

Η έμφαση στην ένταση γνώσης, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αποτυπώθηκε μέσα από αξιόλογους εισηγητές από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και τεχνολογικό χώρο, οι οποίοι σκιαγράφησαν την σημερινή πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου 3ου Συνεδρίου IMPACT 2024, που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στις 17 και 18 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν το Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», η εφημερίδα «Γνώμη» και ο ΣΤΕΔΕ με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημάνθηκε πως οι προοπτικές είναι ευοίωνες για το μέλλον, αρκεί να υπάρξει ολιστικός στρατηγικός σχεδιασμός και πολιτική βούληση, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα της ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.

Η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η έξυπνη εξειδίκευση είναι τομείς στους οποίους η έρευνα και η τεχνολογία έχει άμεση εφαρμογή και δημιουργούν υπεραξία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως τονίστηκε στο συνέδριο.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα πεδία εφαρμογής της καινοτομίας από εταιρείες που έχουν καταξιωθεί διεθνώς, καθώς και το έργο των ακαδημαϊκών φορέων. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει και αυτές που δρομολογούνται στο επόμενα χρόνια, αναπτύχθηκαν από τους 42 εισηγητές που συμμετείχαν στα στρογγυλά τραπέζια κάνοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο, με διαπιστώσεις και προτάσεις.

Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Οργανισμός Λιμένα Πάτρας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά συννημένα:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_IMPACT.pdf

Ημερίδα για την Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

To Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» συνδιοργανωτής της «Ημερίδας για την Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στο κτίριο Πολυμέσων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της Ημερίδας.

 


Σχετικά συννημένα:


programma_imeridas.pdf

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το EKEΦE Δημόκριτος σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’, το ΕΠΙΣΕΥ, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το ECWT σας προσκαλούν στην 2η ημερίδα του έργου Διμερών Σχέσεων του ΕΟΧ,  #GIL4W (Greek Innovation Lab for Women - Ελληνικό Εργαστήριο Καινοτομίας για τις Γυναίκες) με θέμα την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις πρακτικές που ακολουθούνται στη Νορβηγία για την ενίσχυση της συμβολής των γυναικών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/3/2024 και ώρα 13:00 π.μ. - 15:30 μ.μ., στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ & Νεαπόλεως 27, Αγία Παρασκευή.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να δημιουργηθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου το #GIL4W θα γίνει ένα εμβληματικό έργο και για τις δύο χώρες (Νορβηγία και Ελλάδα), λειτουργώντας ως μηχανισμός μεταφοράς γνώσης από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, ο οποίος θα επιτρέψει στα μέλη των δύο πλευρών να μοιραστούν εργαλεία, καλές πρακτικές, επιχειρηματικές συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και να προωθήσουν άμεσα καινοτόμες πρακτικές.

Σας περιμένουμε να λάβετε μέρος για να συζητήσουμε τις εμπειρίες μεταφοράς τεχνογνωσίας από τους Νορβηγικούς Οργανισμούς καθώς και τις επόμενες ενέργειες ενσωμάτωσης στο ελληνικό οικοσύστημα γυναικείας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.  

Αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε στην συνάντηση, δηλώστε συμμετοχή εδώ

9o Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning Σύρος 20, 21, 22 Οκτωβρίου 2023

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά συννημένα:


ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ__1.pdf