ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/07/2024)

Την Πέμπτη 18-07-2024 ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», που στεγάζονται στο κτίριο «Δ. Μαρίτσας» στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών στο Ρίο.

Η επίσκεψη του κ. Υπουργού περιελάμβανε:

Α) συνάντηση με τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν εστιασμένες παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις ψηφιακές δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην πορεία υλοποίησης του θεσμού του Πολλαπλού βιβλίου, καθώς και στον κομβικό ρόλο του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» στα παραπάνω.

Β) χαιρετισμό του κ. Υπουργού στο προσωπικό του Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Για περισσότερες πληροφορίες, στο επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου.


Σχετικά συννημένα:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22-07-2024).pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (19/07/2024)

Ολοκληρώθηκε και φέτος έγκαιρα η διανομή των διδακτικών βιβλίων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για το σχολικό έτος 2024-2025, ικανοποιώντας το κεντρικό σύνθημα της Διεύθυνσης Εκδόσεων του Ι.Τ.Υ.Ε. "ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ":

"Το σχολικό βιβλίο έγκαιρα σε κάθε μαθητή!"

 

Περισσότερες πληροφορίες στο επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου.


Σχετικά συννημένα:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ _ 19 07 2024.pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (10/04/2024)

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη 9/4/2024, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, η εθνική στρατηγική και η εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης με τη συμμετοχή μαθητών, οι οποίοι συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό και τον Διευθυντή του Γυμνασίου για το ζήτημα του bullying, για περιστατικά που βίωσαν και για τις ενδεδειγμένες λύσεις αντιμετώπισής τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», κ.κ. Δημήτριος Σερπάνος και Μιχαήλ Παρασκευάς, εκπροσωπώντας το φορέα που ανέλαβε την υλοποίηση και συντήρηση της ειδικής  ψηφιακής πλατφόρμας "Stop Bullying" https://stop-bullying.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Η πλέον καινοτόμα υπηρεσία της ψηφιακής πλατφόρμας "Stop Bullying" είναι η δυνατότητα υποβολής επώνυμων αναφορών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.5029/2023. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε γονείς και ασκούντες την επιμέλεια μαθητών/μαθητριών όλων των βαθμίδων της σχολικής εκπαίδευσης. Η υποβολή αναφορών μέσω της πλατφόρμας είναι προαιρετική και παράλληλη με την υποβολή γραπτών ή προφορικών αναφορών στη σχολική μονάδα. Η ασφάλεια των δεδομένων εξασφαλίζεται με ατομικούς κωδικούς εισόδου και η πιστοποίηση των χρηστών γίνεται μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (για μαθητές/μαθήτριες) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (για γονείς και ασκούντες την επιμέλεια). Μετά την υποβολή αναφοράς, η ειδική ομάδα του σχολείου αναλαμβάνει δράση, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά, ενώ ειδική τετραμελής ομάδα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μπορεί να συνδράμει το σχολείο στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Οι υποβάλλοντες τις αναφορές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία επίλυσης των περιστατικών μέσω του προσωπικού λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, ενώ τα προσωπικά δεδομένα τους προστατεύονται σύμφωνα με το πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Άλλες ψηφιακές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα είναι:

  • αποθετήριο σχεδίων δράσης και καλών πρακτικών,

  • ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας,

  • σύστημα εξ αποστάσεως, σύγχρονης και ασύγχρονης, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των μελών των ομάδων δράσης,

  • σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δικτύου εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού,

  • σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές με σκοπό την αποτίμηση της έκτασης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

H ψηφιακή πλατφόρμα "Stop Bullying" αποτελεί ένα συστατικό μίας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Αποτελεί ένα εύχρηστο και ασφαλές μέσο αναφοράς περιστατικών. Παρέχει σε μαθητές/μαθήτριες και σε γονείς/ασκούντες την επιμέλεια, έναν εναλλακτικό και σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας με τη σχολική μονάδα. Συμβάλλει στην ταχεία, οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ μπορεί να συμβάλει επίσης και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.

 
Επίσημο βίντεο καμπάνιας: https://youtu.be/AoBVL_mJU2Y?si=5KqPeMZAs7XWCuzL

Σχετικά συννημένα:


Stop-Bullying_Deltio_typou.pdf

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ κ. Ζαχαρούλα Σμυρναίου συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Η κ. Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΙΤΥΕ Διόφαντος συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, στις εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, με τίτλο «Η Φυσική Συναντά την Κοινωνία» – Ανακαλύψεις – επιτεύγματα – προοπτική για τη Φυσική του 21ου αιώνα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2024 στη Λαμία, υπό την Αιγίδα του ΥΠΑΙΘ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λαμιέων με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος και τη συνεργασία του Τμήματος Φυσικής Λαμίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://hub.uoa.gr/zacharoula-smyrnaiou-at-the-20th-panhellenic-congress-of-the-union-of-greek-physicists/?fbclid=IwAR0nCol_yfnRzCQaHpVdw1tW5-PH2AS0tR5zGU4J-rGU5d6QbFTZChyanxw_aem_AagTJywquiITymHjsAcD_ZUD1N6RQemUF0N6sZv2H0HPn3bS4pS8-rAzDxpEbfItSKRfBi7mjjTgpflKIVAQjicE

Παράταση της προθεσμίας υποβολής πρότασης διδακτικού βιβλίου για τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.)

Αρ. Πρωτ. 29780/ΓΔ4  21/03/2024:

Παράταση της προθεσμίας υποβολής πρότασης διδακτικού βιβλίου για τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.)

Σχετικά συννημένα:


29780_GD4_21_03_2024_YA_PARATASI_PROTHESMIAS.pdf